Open Site Navigation

010 Bar Academy

Zadkine's nieuwe horeca opleiding voor topnotch barpersoneel.

Zadkine Horeca College

Na een tiental projecten voor het ROC van Amsterdam, introduceerden we expert co-creatie bij het ROC Zadkine.

Een specialistische baropleiding

De hoofdvraag: hoe ontwikkel je - in samenwerking met het bedrijfsleven - twee onderwijsprogramma's op maat voor de regio Rotterdam? Het startpunt was een brede verkenning van trends en ontwikkelingen in de regio Rotterdam om te begrijpen welke kansen het meest relevant zijn. In co-creatie met 70 docenten en managers van Zadkine selecteerden we twee onderwerpen om verder te onderzoeken: 'Drankjes' en 'E-commerce'. Laten we in de wereld van de drankjes duiken. Drankjes zijn hot. Van cocktails, ambachtelijke bieren en gin-tonics tot verse sappen en gembershots. Hoewel de wereld contact in beweging is, bestaan er nauwelijks professionele opleidingen op dit vlak. Deze zijn ofwel super gespecialiseerd - sommelier, barista - of bestrijken het volledige spectrum van het restaurant; bar tot keuken. We bezochten verschillende ondernemers in Rotterdam om inzicht te krijgen in de trends en behoeften op dit gebied en besloten alles achter de bar af te dekken; koffie & thee, bier, wijn, cocktails/mocktails en sappen. Het doel: de ultieme allrounder in dranken opleiden.

Partneren met Rotterdam's beste horeca

Na inspiratie op te hebben gedaan in de Rotterdamse dranken- en horeca-wereld tijdens een parallel perspectives dag, diepten we in een Treehouse co-creatie workshop het onderwerp verder uit. Een eerste concept voor het nieuwe programma werd ontwikkeld, in co-creatie met het team van Zadkine en een groep topexperts uit de horeca. Vervolgens werd in een driedaagse pressure cooker het nieuwe programma in detail ontworpen, klaar voor de testfase.

De eerste dag stond in het teken van het maken van de structuur. Op dag twee hebben we nieuwe experts uitgenodigd om onze ideeën te valideren en samen te verrijken. Dag drie ging over de puntjes op de i’s en - heel belangrijk - het nieuwe programma valideren met studenten van Zadkine. Drie zeer energieke en inspirerende dagen resulteerden in het concept voor de 010 Bar Academy. Na het project zette een intern team van vernieuwers het werk voort door de details van het concept in te vullen, zodat het in het bestaande onderwijsformat zou passen. In februari 2020 begonnen de eerste studenten aan hun nieuwe avontuur aan de 010 Bar Academy.

Samen met de coolste f&b merken, bars en restaurants verkennen ze de ins en outs van het bartendingvak. In het eerste jaar krijgen ze een solide basis. In het tweede jaar breiden ze hun vaardigheden uit om de beste barista's, sommeliers en barmannen te worden. Na deze twee jaar ontvangen studenten hun MBO niveau 3 certificaat. En indien gewenst kunnen ze in slechts 6 extra maanden hun niveau 4 certificaat behalen.We kijken ernaar uit om deze nieuwe talenten te ontmoeten.