Open Site Navigation

Menswear & Tailoring

Het is geen vooropleiding voor HBO. Het is een menswear-master.

Hilversum

Klassieke technieken die passen in de moderne modetrends. De menswear vakmannen en -vrouwen brengen een eeuwenoud ambacht naar het heden.

Een niche-opleiding op het gebied van herenkleding

Het ROC van Amsterdam heeft succesvolle ervaring met het in de markt zetten van niche-opleidingen, waaronder Jean School, en zag potentie in een nieuwe niche-opleiding op het gebied van maatwerkherenkleding. 
De overheid heeft haar focus de laatste jaren gelegd op het terugbrengen van vakmanschap en ambachtelijke kennis. Herenmode is een mooi voorbeeld van een vak waarbij ambachtelijk kennis en expertise toegevoegde waarde heeft. Tegelijkertijd zit herenmode in de lift, met nieuwe brands die als paddenstoelen uit de grond schieten. 


Fronteer werd gevraagd een blauwdruk te maken waarin wordt benoemd waar de potentie in de markt zit, wat de meest aansprekende positionering is, hoe de opleiding aansluit bij de behoeften van het bedrijfsleven, wat de studentendoelgroep is en hoe die benaderd kan worden, hoe de behoeften vertaald kunnen worden naar een aansprekend curriculum en welke kansen er zijn voor duurzame partnerships.

Opleiden van vakmensen in de high-end herenmode

Tijdens een co-creatie workshop met experts vanuit verschillende aansprekende menswear labels (denk aan Suitsupply, New Tailor, Tommy Hilfiger) werd de blauwdruk voor de opleiding gevalideerd en aangescherpt. Er werd een duidelijke visie gevormd: de opleiding moest onderscheidend zijn; een specialisatie gericht op vakmanschap, vertaald naar de hedendaagse context; gericht op het hoogste segment menswear; kwalitatief hoogwaardig en in samenwerking met de grootste namen uit de menswear wereld. 


Ten aanzien van de opleiding werd een tweejarige leer-werkopleiding vormgegeven, die voor het grootste deel in de praktijk moest plaatsvinden. Met focus op de specialistische vakkennis in tailoring. Het doel: het opleiden van vakmensen binnen de high-end herenmode. Inmiddels is Menswear & Tailoring een aansprekende opleiding aan het ROC Hilversum met de volgende pijlers: Vakmanschap, Innovatie; Kwaliteit; Techniek; Commercie & Verkoop; Textiel- & Materialenkennis; Kostuumgeschiedenis.