Open Site Navigation

Smart Retail & Tailoring

De wereld (van werk) verandert, tijd voor zeer ambitieus onderwijs.

Hilversum

In de nieuwe wereld van retail ontstaan nieuwe modellen, banen en beroepen. Van bezorgdiensten met elektrische fiets tot winkels zonder stock met een webshop. Hiervoor moet nieuw toptalent worden opgeleid.

Een opleiding voor de nieuwe wereld van retail

Trends als digitalisering, globalisering, vergrijzing en duurzaamheid hebben een grote impact op ons leven, de economie en op het werk van de toekomst. In de nieuwe wereld van retail ontstaan nieuwe modellen, banen en beroepen. Van bezorgdiensten met elektrische fiets tot winkels zonder stock met een webshop. Hiervoor is nieuw toptalent nodig. Het ROC van Amsterdam besloot hierop te anticiperen en onderzocht met ons de kansen voor een nieuwe opleiding rondom publiek-private samenwerking. 

Een publiek-private samenwerking betekent veel praktijk en veel interactie met professionals. Door samenwerking met topbedrijven kunnen zeer aansprekende opleidingen optimaal aansluiten op zelfs het internationale werkveld. Tijd voor de ontwikkeling van Smart Retail & Logistics, een aansprekende en robuuste opleiding. 

Een brede basis met specialisatie-mogelijkheden

De hoofdvraag: Zouden we nieuw talent op kunnen leiden, speciaal voor de toekomst van online retail in de regio Hilversum? Een robuuste en aantrekkelijke opleiding voor de tools, taal, methodes en spelers van het nieuwe retail landschap?

 Om dit te onderzoeken startten we met een serie expert interviews. Hieruit bleek dat het niet alleen van belang is dat de gehele customer journey begrepen wordt, ook de waardeketen met de verschillende on/offline touchpoints moet helder op het netvlies staan om de beste ervaring te bieden. Verder is een ontwikkeld karakter nodig om de juiste service te bieden en te voldoen aan de behoeftes van de klant van vandaag en morgen. Vervolgens gingen we in een co-creatie workshop met experts vanuit smart retail en last mile logistiek aan de slag met de volgende vragen: Hoe maken we deze nieuwe opleiding bijzonder & succesvol? Hoe ziet het eruit qua vorm, inhoud, context, locatie, partnerships, events, media en netwerk? 

Het resultaat is een driejarige MBO niveau 4 opleiding met de focus op Front-end & back-end retail, omnichannel en Last mile logistics. Een brede basis met specialisatiemogelijkheden naarstore manager en ondernemer. In samenwerking met praktijk-partners die jong talent helpen te ontwikkelen en te inspireren.