Open Site Navigation

Urban Sports Trainer

Lesgeven en trainen met de stad als gymzaal.

ROCvA Zuid

Bij gebrek aan hoogstaande sportfaciliteiten om zich te onderscheiden, co-creëerden we met het ROCvA een sportopleiding nieuwe stijl. De stad als sportzaal voor ondernemende studenten.

Sport en bewegen op de kaart

In Nederland zijn in de loop der jaren veel verschillende sportopleidingen en -cursussen opgedoken. Velen met geweldige faciliteiten op de campus. Gezien de stedelijke ligging, is dat precies wat het ROC van Amsterdam niet op hun terrein kan bieden. In ieder geval niet op het niveau dat het met de markt kan concurreren. De docenten van Sport & Bewegen zagen veel trends en ontwikkelingen op het gebied van sport, fitness en welzijn en vroegen zich af welke ontwikkelingen ze zo serieus moesten nemen dat ze een plekje in hun curriculum verdienden. Het beantwoorden van deze vraag was essentieel om ROCvA Sport & Bewegen weer op de kaart te zetten. Zowel voor het aantrekken van potentiële studenten, maar ook om de interesse vanuit het werkveld voor deze studenten te wekken.

Een opleiding die de stad omarmt als sportterrein

Fronteer en een gemotiveerd team vanuit Sport & Bewegen trok erop uit om het werkveld te ontmoeten tijdens een inspiratietour van een dag, onze zogenaamde parallel perspectives. We namen een kijkje bij hippe sportconcepten als Rocycle, spraken met ambitieuze sportondernemers als Robby Nelson, maar leerden ook van succesvolle hybride onderwijsprogramma’s als The College Hotel. Steeds stelden we de vraag: hoe ontwikkelt de markt zich en wat moeten de studenten kennen en kunnen?
 In de daarop volgende fase organiseerden we workshops voor co-creatie met verschillende experts uit de Amsterdamse sportwereld (denk aan de organisator van de Amsterdamse Marathon en de oprichter van Trainmore). De voornaamste conclusies uit deze fasen waren dat het huidige curriculum vooral de gewenste elementen van ondernemerschap mist en de kansen rondom 'ongeorganiseerde' sporten negeert. Uit deze succesvolle co-creatie is de nieuwe opleiding ‘Urban Sports Trainer’ ontstaan. In dit concept wordt de stad als speeltuin (of sportzaal) omarmd en worden studenten opgeleid om als ondernemers van de stad hun werkterrein te maken.